...

Segla i Kroatien

Lär dig segla i Kroatien med Sjöskolans instruktörer

Segla i Kroatien en vecka tillsammans med en av våra instruktörer och upptäck den fina kroatiska skärgården. I samarbete med More Sailing som sedan 2009 arrangerat seglingsresor i Kroatien har vi nu möjlighet att erbjuda en seglarkurs där du tar seglarintyg 1 och 2 på din semester. Kursen passar dig som vill lära dig segla eller utvecklas som seglare. Du kanske äger en båt, vill hyra en båt eller vill bli en mer aktiv gast? Då är kursen perfekt för dig. 

Under veckan kommer du få lära dig om segelbåtens olika delar, viktigaste utrustningen ombord, seglingsteori och seglingstrimning. Vi går igenom segelsätten och lär oss arbeta med skotning, akterliksträckare, telltails, rev, cunningham och skotpunkter för att optimera båtens fart. Vi övar på att hitta vindöga, lova och falla, slag och gippteknik, samt styra och skota för de olika segelsätten: bidevind, halvvind, slör och läns. Tillsammans kommer ni diskutera hur man på ett lämpligt sätt hanterar båten vid man-över-bord, tilläggning och ankring. Du kommer sedan få stå till rors och pröva på momenten med stöttning av instruktören. 

Utöver segling kommer du få lära dig om väjningsregler, knopar, väder, materialvård och sjömanskap. Viktigast av allt  – du kommer förhoppningsvis ha väldigt kul och få ett nytt intresse!

 Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av segling. 

Segla i Kroatien

Vad ingår?

  • Flyg tur och retur från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn
  • Boende på segelbåt lördag-lördag
  • Sjöskolans instruktör/skeppare som lär dig allt inom segling 
  • Värd som tillagar maten ombord 
  • Del i dubbelhytt
  • Transfer till och från flygplats – båt
  • Frukost, lunch och dryck
  • Sängkläder
  • Övriga båtkostnader till exempel hamnavgifter

 

Hur kan en dag se ut? 

Du vaknar i en mysig vik och frukosten är serverad. Efter frukost och morgondopp har ni en teorigenomgång där ni diskuterar dagens segling och vilka moment ni ska öva på. Sedan kastar ni loss och seglar mot en trevlig lunchvik där ni övar på att ankra, avnjuter en god lunch och tar ett dopp. Sedan fortsätter ni segla till kvällens hamn. Under seglingarna får du testa på att stå till rors, trimma storsegel, trimma försegel och praktisera väjningsregler med mera. När ni närmar er hamnen pratar ni igenom tilläggningen och vem som ska göra vad. När alla förberedelser är gjorda hjälps ni åt att lägga till säkert i hamn. En lyckad tilläggning firas med en after sail och reflektioner från dagens segling. Efter det är det fri lek i hamn där du kan upptäcka en trevlig badplats, hyra moped, utforska barer och restauranger osv. 

Förkunskaper
Du behöver vara 16 år fyllda och kunna simma 200 meter. Ingen tidigare seglingserfarenhet krävs. Du behöver inte heller genomföra några självstudier innan utan du lär dig allt genom teorigenomgångar och massvis av praktik under kursen. 

Utbildningsmaterial
Instruktören har med en utskriven powerpoint som stöd i teorigenomgångarna och denna kan ni även få utskickad efter kursen. Vill man komplettera med en lärobok så rekommenderar vi boken “Segla kölbåt”, men det är inget måste. 

Vad får du för utbildningsbevis? 
Seglingsveckan avslutas med ett enklare skriftligt prov på de ni gått igenom under veckan och efter det får du seglarintyg 1 och seglarintyg 2. Seglarintygen är intyg från Nämnden av Båtlivsutbildning som visar att innehavaren har tillräckliga kunskaper och praktisk färdighet i att hantera en segelbåt i kustnära farvatten i skiftande väderförhållanden. Det sker inget praktiskt prov men du ska vara delaktig i alla praktiska övningar och klara av att genomföra momenten under kursledarens instruktion. 

Vad kostar det?

En seglingskurs i Kroatien kostar 20 500kr.

More Sailing logo
Föregående bild
Nästa bild