Pris:
9 295 kr inkl. moms
Fartygsbefäl klass VIII Göteborg är utbildningen för dig som vill eller skall jobba yrkesverksamt i skärgården, samt för dig som vill få en bredare utbildning för större säkerhet ombord. Sjöskolan erbjuder en 3 dagars utbildning för dig som redan är klar med Kustskepparintyget. Utbildningen är komplett med alla obligatoriska praktiska som teoretiska moment. Utbildningen kallades tidigare för Skepparexamen.
Utbildningen innehåller radarteori, radarpraktik, brandteori, säkerhetsteori, brandpraktik, säkerhetspraktik, VHF, sjörätt samt sjukvård med HLR.
Du kan tillgodoräkna dig Kustskepparintyget på provet om din Kustskeppare är max 12 månader, annars behöver du skriva även navigationsdelen. Mer om det nedan.
Radarn är ett fantastiskt hjälpmedel till havs och nu får du en grundlig genomgång samt tillfälle att tillsammans med vår instruktör navigera med radar i skarpt läge.
Under brand- och säkerhetsdagen får du tillfälle att testa att släcka en mindre brand med handbrandsläckare, samt öva på brand i kläder. Mycket populärt är även när vi badar med SOLAS-dräkt och livflotte. Denna övning är väldigt lärorik.
VHF-certifikatet kallas idag för SRC sedan VHF-apparaten kompletterades med DSC-funktionen i och med GMDSS. Massa förkortningar med många olika funktioner som alla får sin förklaring under lektionspasset.
Kurspris
Alla tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickat på BOKA PLATS.
Kursinnehåll
Kurstider
Våra kurser är på 3 dagar, 9-18.
Förkunskaper
Kustskepparintyg, inte äldre än 12 månader. Observera att tentan du skriver kommer innehålla frågor på navigation och sjömanskap. Se till att ha kunskaperna färskt i huvudet. Innan kursen bör även du memorera hela NATOs bokstaveringsalfabete. Öva gärna på skyltar och registreringsnummer!
Du måste vara 16 år eller äldre för att få ut utbildningsbeviset från Transportstyrelsen, men notera att du måste vara 20 år eller äldre för att få vara befälhavare på handelsfartyg. Är du osäker på vilken utbildning som krävs för den båt du kör – ring oss. Vi hjälper gärna till!
Läkarintyg för sjöpersonal
Vid examinationen måste du uppvisa ett hälsointyg för sjöfolk avseende hörsel, syn och färgseende. Vilka krav som gäller för läkarintyget kan du läsa på Transportstyrelsens hemsida här. Har du inte läkare sedan tidigare så hjälper vi dig, hör av dig till kontoret.
Examinatorer
I slutet av kursdagarna genomförs skriftliga examinationer. Efter skriftlig examination gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.
I appen NFB Båtintyg samlas alla dina intyg, digitalt. Appen köper du i Google Play eller AppStore för knappt en hundring. Klarar du examinationen dyker ditt nya intyg upp i appen några dagar efter kursen. Appen är översatt till flera språk och går utmärkt att använda utomlands. Du kan även beställa ett plastkort med dina intyg.
Utbildningsbeviset för Fartygsbefäl klass VIII mejlas till dig strax efter avslutad kurs.
Efter avslutad utbildning får du även utbildningsbevis för Basic Safety Inre fart, och även kompetenskort HLR från Svenska HLR-rådet.
Hur stora grupper?
På Sjöskolan är maxantalet på kursen 12 personer. Detta för att kunna ge varje individ god handledning.
Lokal
Vi utbildar så sjönära som man kan komma, ombord en pråm under Älvsborgsbron. Adressen är Adolf Edelsvärdsgata 12, 414 51 Göteborg, gott om parkering (avgiftsbelagd) finns.
Spårvagnslinje 3 stannar närmast vid Jaegerdorffsplatsen. Välkommen!
Schema (preliminärt)
Kursen pågår från kl. 09 till 18 varje dag, inklusive förhör. Ordningen på de olika momenten nedan kan förändras.
Dag 1, SRC och GMDSS
Dag 2, Radar
Dag 3, Säkerhet och sjukvård
Pris:
9 295 kr inkl. moms
På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av Professionellt, Praktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.
Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här