...

Fartygsbefäl klass 8 färsk kustskeppare Stocksund

Pris:

Det ursprungliga priset var: 9 295 kr.Det nuvarande priset är: 6 971 kr. inkl. moms

5 577 kr exkl. moms

Fartygsbefäl klass 8 för dig som har en färsk kustskeppare erbjuds i Stocksund

Fartygsbefäl klass 8 färsk kustskeppare Stocksund är en kurs för dig som har tagit ett Kustskepparintyg och vill sätta dig in i yrkessjöfarten. Om ditt Kustskepparintyg inte är mer än ett år gammalt, har du möjligheten att “uppgradera” till en Fartygsbefäl klass VIII examen. Navigationen i Kustskepparintyget motsvarar innehållet som krävs för att få ut en FBVIII, vilket gör övergången för fritidsskepparen väldigt enkel.

FBVIII är en behörighetsgivande yrkesexamen som ger dig möjligheten att börja arbeta inom handelssjöfart i Sverige. Oavsett om du har tänkt köra båttaxi, arbeta som yrkesfiskare eller kanske driva en privat charterverksamhet så är FBVIII rätt grund. Utbildningen innehåller många olika aspekter inom sjöfart, några exempel på vad du kommer lära dig under kursen är säkerhet och sjukvård, brand, sjövägsregler, radar- samt radioteknik (SRC).

Det är även många som går FBVIII för att fördjupa sina kunskaper och bredda färdigheterna på sjön i allmänhet, då är den här utbildningen också ett bra val. Vad du än har för planer på sjön så kommer våra instruktörer lära dig från vårt högkvalitativa material samt deras erfarenheter, allt för att ge dig de bästa förutsättningar.

Kursen är tre dagar intensiv teori och praktik, där du får testa på att överge ett fartyg, släcka bränder, prata i radio samt öva radarnavigation. Det händer ofta att vi möter tidigare deltagare ute på sjön efter att de har gått sin utbildning och börjat jobba i yrkestrafiken. Efter FBVIII är det vanligt att man går vidare till andra yrkesutbildningar som Maskinbefäl klass VIII och Handhavande av Snabba Fartyg. Möjligheterna på sjön är oändliga, och vi berättar gärna mer från egna erfarenheter. Välkommen till en skola med lång erfarenhet där vi alltid ser fram emot att utbilda dig till en skicklig sjöfarare.

Fartygsbefäl klass VIII är en svensk utbildning. Det finns dock möjlighet att få ut både Kustskepparintyg och ICC i samband med utbildningen, som oftast fungerar bättre när du exempelvis vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC på vår hemsida här.

Kurspriser

  • Kursavgift: 9 295 SEK inkl 25% moms
  • Kurslitteratur: 832 SEK inkl 6% moms
    Båtkörkortet, Radar i Skärgården, Radiokommunikation till Sjöss, Sjörätt från noll till VII. Väljer du att få kursmaterialet hemskickat, vilket vi rekommenderar, tillkommer en portokostnad om 145 SEK.
  • Läkarintyg för sjöfolk: 995 SEK inkl. moms
    Vi har alltid en läkare på plats under denna utbildning, för utfärdande av Läkarintyg vid behov.
  • Examination för Fartygsbefäl klass VIII: 1400 SEK inkl 25% moms
    Möjlighet finns att även få ut SRC (625 SEK). samt Radarintyg (500 SEK).
  • ICC 24 meter, certifikatsavgift: 1 790 SEK inkl 25% moms
    För ICC tillkommer inga lektioner och inte heller något extra prov.

Alla tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickat på BOKA PLATS.

Kursinnehåll

  • VHF-radioteknik och trafikrutiner
  • Radarteknik, antikollision, och radarnavigation
  • Praktisk radarövning
  • Sjövärdighet enl. Sjölag (1994:1009) och Fartygssäkerhetslag (2003:364)
  • Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2017:26 och TSFS 2010:102
  • Första hjälpen och akutsjukvård enl. LCABCDE, inkl. HLR
  • Säkerhetsorganisation och riskbedömning
  • Lasthantering och stabilitetslära
  • Åtgärder vid vatteninträngning och stabilitetsförsämring
  • Brandskydd samt släckning av gasbrand med handbrandsläckare och klädbrand med brandfilt
  • Rutiner vid fartygs övergivande samt överlevnad med livflotte och överlevnadsdräkt

Examination

I slutet av kursdagarna genomförs skriftliga examinationer. Efter skriftlig examination gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.

I appen NFB Båtintyg samlas alla dina intyg, digitalt. Appen köper du i Google Play eller AppStore för knappt en hundring. Klarar du examinationen dyker ditt nya intyg upp i appen några dagar efter kursen. Appen är översatt till flera språk och går utmärkt att använda utomlands. Du kan även beställa ett plastkort med dina intyg.

Utbildningsbeviset för Fartygsbefäl klass VIII mejlas till dig strax efter avslutad kurs.

Efter avslutad utbildning får du även utbildningsbevis för Basic Safety Inre fart, och även kompetenskort HLR från Svenska HLR-rådet.

Förkunskaper

Kustskepparintyg, inte äldre än 12 månader. Observera att tentan du skriver kommer innehålla frågor på navigation och sjömanskap. Se till att ha kunskaperna färskt i huvudet. Innan kursen bör även du memorera hela NATOs bokstaveringsalfabete. Öva gärna på skyltar och registreringsnummer!

Du måste vara 16 år eller äldre för att få ut utbildningsbeviset från Transportstyrelsen, men notera att du måste vara 20 år eller äldre för att få vara befälhavare på handelsfartyg. Är du osäker på vilken utbildning som krävs för den båt du kör – ring oss. Vi hjälper gärna till!

Schema

Kursen pågår från kl. 09 till 18 varje dag, inklusive förhör. Ordningen på de olika momenten nedan kan förändras.

Dag 1, SRC och GMDSS
Dag 2, Radar
Dag 3, Säkerhet och sjukvård

Lokal

Vi delar lokaler med vår samarbetspartner Marina läroverket i Stocksund. Adressen är Stockholmsvägen 34, gott om fri parkering (glöm inte p-skiva) finns.

SL trafikerar Roslagsbanan till Stocksund, tunnelbanans röda linje till Danderyds sjukhus, eller buss 601 (mot Svalnäs) till hållplats Sjöstigen. Välkommen!

Lärare på denna kursen

André Litby
André Litby
Jag är en typisk båtkille redan från grunden, pappa såg...
Hampus Winblad
Hampus Winblad
Som barn tillbringade jag varje sommar i skärgården, där mitt...

Pris:

Det ursprungliga priset var: 9 295 kr.Det nuvarande priset är: 6 971 kr. inkl. moms

5 577 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här