...

Fartygsbefäl klass VIII Stocksund

Pris:

Det ursprungliga priset var: 13 375 kr.Det nuvarande priset är: 12 038 kr. inkl. moms

9 630 kr exkl. moms

Fartygsbefäl klass VIII i Stocksund

Fartygsbefäl Klass VIII Stocksund är grunden till all yrkestrafik i Sverige, vill man arbeta ombord ett handelsfartyg så krävs denna utbildning. Du får lära dig avancerad navigation som tar dig utanför skärgården, radarteknik, radiokunskaper samt massvis med säkerhet i form av brandövningar, överlevnad i vatten, övergivande av fartyg mm. Våra instruktörer kommer att dela med sig av en mångsidig, och väldigt rolig utbildning som passar både den som vill ut i yrkestrafiken, och den som bara vill få mer kunskap till sjöss.

Kursen är intensiv och delas upp på fem dagar där vi ofta ser det som att varje dag är ett nytt moment. Under kursens gång är det mycket teori, men också mycket praktik i form av radarkörning, radioövningar och klättring i livflotte. Det finns inga formella förhandskrav annat än ålder, men om du har ett Förarintyg så har du ett bra försprång.

Med en FBVIII får du arbeta som befälhavare ombord ett handelsfartyg under 20 brutto (ungefär 15 meter), i inre fart. Allt detta får du lära dig av våra skickliga instruktörer. En vanlig kombination är Fartygsbefäl klass VIII och Maskinbefäl klass VIII. Med MBVIII får du ha större maskiner ombord båten. Det är även vanligt att man går Handhavande av Snabba Fartyg för att få köra kommersiellt i höga farter.

I Stocksund har vi allting tillgängligt på området så att vi enkelt kan göra allt från mörkerkörning till att släcka bränder. Eftersom utbildningen ger en yrkesbehörighet, är det vanligt att vi träffar våra kursdeltagare igen ute i skärgården där de fått jobb. Du är välkommen till en professionell skola och vi ser fram emot att lära dig allt vi kan.

Fartygsbefäl klass VIII är en svensk utbildning. Det finns dock möjlighet att få ut både Kustskepparintyg och ICC i samband med utbildningen, som oftast fungerar bättre när du exempelvis vill hyra båt utomlands. Läs mer om ICC på vår hemsida här.

Kurspriser

 • Kursavgift

13 375 SEK inkl 25% moms

 • Kurslitteratur

1 473 SEK inkl 6% moms

Fyra kursböcker, samt övningssjökort och bestick. Båtkörkortet, Radar i Skärgården, Radiokommunikation till Sjöss, Sjörätt från noll till VII. Väljer du att få kursmaterialet hemskickat, vilket vi rekommenderar, tillkommer en portokostnad om 116 SEK.

 • Läkarintyg för sjöfolk

995 SEK inkl. moms

Vi har alltid en läkare på plats under denna utbildning, för utfärdande av Läkarintyg vid behov.

 • Examination för Fartygsbefäl klass VIII

1400 SEK inkl 25% moms

Möjlighet finns att även få ut Kustskepparintyg (625 SEK), SRC (625 SEK). samt Radarintyg (500 SEK).

 • ICC 24 meter, certifikatsavgift

1 790 SEK inkl 25% moms

För ICC tillkommer inga lektioner och inte heller något extra prov.

Kursinnehåll

 • Navigering inom- och utomskärs under ljus, mörker, samt i nedsatt sikt (inklusive praktisk mörkerövning)
 • Sjövägsregler, ljud- och ljussignaler
 • Meteorologi
 • Miljö
 • VHF-radioteknik och trafikrutiner
 • Radarteknik, antikollision, och radarnavigation
 • Praktisk radarövning
 • Sjövärdighet enl. Sjölag (1994:1009) och Fartygssäkerhetslag (2003:364)
 • Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2017:26 och TSFS 2010:102
 • Första hjälpen och akutsjukvård enl. LCABCDE, inkl. HLR
 • Säkerhetsorganisation och riskbedömning
 • Lasthantering och stabilitetslära
 • Åtgärder vid vatteninträngning och stabilitetsförsämring
 • Brandskydd samt släckning av gasbrand med handbrandsläckare och klädbrand med brandfilt
 • Rutiner vid fartygs övergivande samt överlevnad med livflotte och överlevnadsdräkt

Examination

I slutet av kursdagarna genomförs skriftliga examinationer. Efter skriftlig examination gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.

I appen NFB Båtintyg samlas alla dina intyg, digitalt. Appen köper du i Google Play eller AppStore för knappt en hundring. Klarar du examinationen dyker ditt nya intyg upp i appen några dagar efter kursen. Appen är översatt till flera språk och går utmärkt att använda utomlands. Du kan även beställa ett plastkort med dina intyg.

Utbildningsbeviset för Fartygsbefäl klass VIII mejlas till dig strax efter avslutad kurs.

Efter avslutad utbildning får du även utbildningsbevis för Basic Safety Inre fart, och även kompetenskort HLR från Svenska HLR-rådet.

Förkunskaper

Inga formella förkunskapskrav finns, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan. Vi rekommenderar att du har förkunskaper motsvarande Förarintyget.

Du måste vara 16 år eller äldre för att få ut utbildningsbeviset från Transportstyrelsen, men notera att du måste vara 20 år eller äldre för att få vara befälhavare på handelsfartyg. Är du osäker på vilken utbildning som krävs för den båt du kör – ring oss. Vi hjälper gärna till!

Schema

Kursen pågår från kl. 09 till 18 varje dag, inklusive förhör. Ordningen på de olika momenten nedan kan förändras. På kvällen, antingen dag 1 eller 2, genomför vi en praktisk mörkerövning efter de teoretiska momenten.

Dag 1 och 2, Navigation, sjövägsregler och sjömanskap
Dag 3, SRC och GMDSS
Dag 4, Radar
Dag 5, Säkerhet och sjukvård

Lokal

Vi delar lokaler med vår samarbetspartner Marina läroverket i Stocksund. Adressen är Stockholmsvägen 34, gott om fri parkering (glöm inte p-skiva) finns.

SL trafikerar Roslagsbanan till Stocksund, tunnelbanans röda linje till Danderyds sjukhus, eller buss 601 (mot Svalnäs) till hållplats Sjöstigen. Välkommen!

Lärare på denna kursen

Pris:

Det ursprungliga priset var: 13 375 kr.Det nuvarande priset är: 12 038 kr. inkl. moms

9 630 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här