Förarintyg båt

Pris:

2 395 kr inkl. moms

1 916 kr exkl. moms

Förarintyg båt kallas ibland för Förarbevis båt och är en introduktion till båtlivet

Förarintyg båt kallas ibland för Förarbevis båt, Båtkörkort eller Skärgårdsskeppare, alla har samma innehåll. Förarintyg båt är en grundkurs för dig som vill lära dig att hantera din fritidsbåt. Du lär dig att läsa sjökort med tillhörande hjälpmedel och att navigera inomskärs i dagsljus. Du lär dig också att räkna ut hur lång tid det tar att ta sig mellan två platser, väjningsregler – vem som väjer för vem, samt allmänt sjövett. Du lär dig sjukvård, säkerhet och ansvar – allt för att bli en säker skeppare. Du får också en inblick i tekniska hjälpmedel, allt från kartplottrar till appar. Du får även lära dig de vanligaste lanternorna som din båt skall vara utrustad med, samt vilka ljudsignaler du kan räkna med att höra från andra båtar i skärgården, inklusive vad de betyder. Under kursen kommer du även att få en inblick i de vanligaste väderfenomenen som är bra att känna till när du är ute i skärgården.

Vi vänder oss lika mycket till seglare som motorbåtsförare. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg

På Sjöskolan har vi alltid små grupper med max 16 personer. Våra lärare vet hur viktigt det är att blanda teori och praktik även i klassrummet. Deras marina kunskap sitter i ryggraden, mycket tack vare att de kör båt eller seglar till vardags när de inte undervisar vill säga. Självklart delar de gärna med sig av sin erfarenhet till sjöss i olika situationer! Du kommer märka att din kurstid hos oss är väl spenderad tid och att du lär dig mycket.

Vi rekommenderar att du också anmäler dig till ett praktikpass i båten. Under tre timmar och med max fyra elever ombord, får du själv prova på att navigera, köra, lägga till, ta ut din position, öva man-över-bord m.m. Praktikpasset gör att du enklare kopplar ihop det du lärt dig i klassrummet med den faktiska funktionen av all teori. Om du sedan vill fortsätta med Kustskepparintyg, krävs det att du har båtpraktik för att få lov att skiva Kustskepparintygsprovet. Mer om vår båtpraktik här.

Kustskepparintyg är ett krav för dig med en båt som är större än 12 meter lång samt bredare än 4 meter. Mer om vår Kustskepparkurs här.

Skall du hyra båt utomlands

Förarintyg båt, samt VHF-certifikat/SRC är ett krav för dig som avser hyra båt utomlands, t.ex. i Grekland eller Kroatien. Även ICC är ett bra tillval för dig. ICC är ett internationellt certifikat som du kan ta som tillval när du går Förarintyg båt hos Sjöskolan. Läs mer om ICC på vår hemsida här!

Kurspriser:
Kursavgift Förarintyg 2 395 kr
Kurslitteratur 695 kr
Porto 145 kr
Båtpraktik 1 625 kr
Examen betalas till examinatorn. 625 kr i skrivavgift.

Önskar du ICC tillkommer 1 190 kr i certifikatavgift.

Vill du att vi skickar hem eventuell kurslitteratur till dig, är det ett tillval du väljer i varukorgen. Portokostnaden är 145 kr. Detta är något vi rekommenderar dig som inte är van vid båtlivet.

Förarintyg båt

Kursavgiften är vad du betalar för undervisningen, samt fika under helgen som kursen pågår.
I kurslitteraturen ingår även övningssjökort, transportör, nautisk linjal samt passare (bestick). Alla kursdeltagare behöver denna uppsättning. Du kan använda material från kompis, men den bör inte vara äldre än ca tre år. Det går bra dela på kursbok om ni är flera som går samma kurs, men du behöver egen uppsättning av övningssjökort, samt bestick för att klara undervisningen och skrivningen efteråt. Kursboken vi använder i vår utbildning är ”Båtkörkortet”.

Båtpraktik dag är frivilligt om du bara ska gå Förarintygskursen, men det är ett bra tillfälle att öva allt det teoretiska du lärt dig i klassrummet. Båtpraktiken är ett förhandskrav om du ska läsa vidare till Kustskepparintyget.
Du bokar din examen genom en länk du får i ditt bekräftelsemail efter genomförd bokning. Vi rekommenderar att du skriver din examen ca 7 dagar efter genomförd kurs men inte senare än 14 dagar. Examen genomförs av en oberoende Förhörsförrättare, utsedd av Nämnden för Båtlivsutbildning. Avgiften betalas till förrättaren på provdagen. Provet tar 90 minuter att skriva, plus tid för rättning som sker på plats.
För ICC tillkommer inga lektioner och inte heller något prov, men du måste genomföra båtpraktik samt SRC, som är fristående kurser, för att kunna få ett ICC. Alla dessa tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickar på BOKA PLATS.

Skulle du senare behöva ändra din bokning, går det bra. Här kan du läsa om våra bokningsregler.

Boende
Som elev på Sjöskolan kan du få rabatt på Mornington hotel, nära Östermalmstorg. Använd denna länken så ser du Sjöskolans rabatt.

Kursinnehåll

  • Navigering inomskärs i dagsljus
  • Land- och sjömärken
  • Göra fart-, tid- och distansberäkningar
  • Väjningsregler
  • Ljudsignaler
  • Kompass
  • Nödsituationer
  • Väder och vind

Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB’s blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Förarintyg.

Förkunskaper
Inga, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan och/eller avsätta tid för egenstudier innan provet. Och du ska fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Schema
Två dagar kl. 09-16.

Lokaler
Stockholm – Sjöskolan på Beckholmen Hus 526, Beckholmen. Information om hur du hittar till oss samt parkering hittar du här. 

 

 

Denna kursen finns även i Göteborg. Förarintyg båt i GBG

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
bengt
Bengt Lundin
”Hemma bra men båten bäst” är ett uttryck som passar...
Maja Gutell
Maja Gutell
På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute...
Linda
Linda Eckardt
Min första seglats skedde då jag var minde än en...
Gerhard Chronholm instruktör Sjöskolan på Beckholmen
Gerhard Chronholm
Jag började segla när pappa köpte båt till familjen, då...
Uffe
Uffe Börjesson
Jag har tidigare jobbat som musikant och kapellmästare med Robert...
Matilda Alsterman
Matilda Alsterman
Det har så länge jag kan minnas varit självklart för...

Pris:

2 395 kr inkl. moms

1 916 kr exkl. moms

(43 kundrecensioner)
Boka kursplats

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här