<
Förarintyg ombord på en skuta
Förarintyg ombord på en skuta

Förarintyg ombord på en skuta

Förarintyg ombord på skonaren Mathilda af Mollösund eller galeasen Westvind

Båtpraktik i skärgården kring Göteborg. Under fyra dagar fyllda med teoretisk undervisning och praktisk tillämpning lär du dig allt som ingår i förarintyget och lite därtill.

Du kommer att få prova på att styra, utföra praktisk navigation och vara utkik. Du lär dig tillämpa sjövägsreglerna praktiskt och direkt. Kursen innehåller även kunskap om knopar och du använder dem på riktigt dagligen ombord. Vi kommer att öva på att lägga till vid kaj och gå ifrån med olika tekniker. Färden går dit vindarna bär oss och vi kommer att använda motorn för både förflyttning och manövrering. Det finns inget fast mål utan det är resan till Förarintyget som är målet med din resa ombord på någon av skutorna. Parallellt med den teoretiska delen, vilken kommer att kunna tillämpas i praktiken under seglingen, kommer du få lära dig grunderna i segling och sjömanskap. En perfekt kombination av teori och praktik i en helt fantastisk miljö.

Kursen för förarintyg baseras på Nämnden för Båtlivsutbildnings(NFB) anvisningar och vi går igenom väjningsregler, sjövägsregler, utmärkning samt flytande och fasta sjömärken. Du lär dig hur du använder kompass och tar ut en kurs och bäring på sjökort, att göra fart-, tid-, distans- och positionsbestämningar, att hitta känt läge samt latitud och longitud.

Du behöver inta ha någon som helst vana från båtlivet sedan tidigare, för det får du i mängder under kursen ombord.

Du bor och äter alla måltider ombord, någon kväll kanske vi grillar vid en lägereld i land. Framåt kvällen väntar din koj på dig och du kan höra vattnet klucka mot skrovet innan du somnar.

Ombord lever vi tillsammans och på lika villkor. Det betyder att vi hjälps åt med alla sysslor ombord, och alla får egen koj att sova i.

Under fyra dagar varvar vi teori med att praktiskt testa det direkt i skärgården. Det blir mycket navigation med både pappers- och elektroniska sjökort. På kvällarna kommer vi titta på hur fyrar blinkar och öva oss på att skilja dem åt. Vi kommer öva en hel del på säkerhet ombord.

Skutorna
Mathilda är en skonare byggd på traditionellt vis 1985 i Västerås för att segla med passagerare i Västindien. I dag har Mathilda hemmahamn på Norra Älvstranden i Göteborg och har passagerarcertifikat för tjugonio passagerare dagtid och kan ha nio övernattande gäster. Mathilda används för chartersegling, förarintyg ombord och Peep-seglingar för kvinnor.

Westvind
Westvind byggdes I Kungsviken på Orust på svenska västkusten 1913. Hon har genom åren varit både fiskebåt, lastfartyg och bunkerbåt. Hon är nu en privatägd båt riggad på traditionellt vis med moderna faciliteter. Westvind används för båtpraktik och navigationskurser.

Om kursen

Detta är en intensivkurs. Bokar du minst en vecka innan kursstart, då hinner vi skicka hem kursmaterialet med läshänvisningar till dig för att läsa på innan, och du får också tillgång till filmer som visar de mest grundläggande övningarna.
Det är även viktigt att komma ihåg att segling sker på naturens villkor. Vår besättning väger alltid in hur personerna ombord mår och hur hög kunskapsnivån är och så anpassar seglingen därefter.

Livet ombord
Vi kommer under kursdagarna att ta oss dit vindarna bär och bägge nätterna besöka några av de vackra kustsamhällena i Göteborgs skärgård och en bit upp på kusten. Färden är viktigare än hur långt vi kommer.

Kursmaterial
Litteratur: Kursboken Båtkörkortet, övningssjökort för Västkusten, edition 2021.

Bestick dvs passare, transportör, nautisk linjal.

När du bokat plats får du via e-post några filmer som är bra att se på innan kursstart, och bokar du minst en vecka innan kursstart, då får du kursmaterialet hemskickat så du kan läsa på innan.

Du får också förslag på en packlista att packa i mjuk väska.

Förhandskrav
Inga formella krav på förkunskaper finns till Förarintyget, man måste vara 12 år för att få skriva förarintyget.

Förhör
En av NFB auktoriserad förhörsförrättare håller i skrivningen.  Examinationsavgiften och intygsboken betalas direkt till examinatorn.

Boka din kursplats på Göteborgs hemsida!

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt.
Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.