...

Handhavande av snabba fartyg

Pris:

16 450 kr inkl. moms

13 160 kr exkl. moms

Handhavande av snabba fartyg – högfartsnavigation och praktik

Handhavande av Snabba Fartyg (HSF) är kursen för dig som yrkesmässigt kör båt med en kapacitet över 35 knop, men passar också bra för dig med snabb fritidsbåt som vill utvecklas som båtförare och navigatör. Under kursen lär du dig bland annat körteknik, navigation, säkerhet och ansvar. Du kommer få många timmars träning ute till sjöss. Utbildningen uppfyller Transportstyrelsens krav på examen i manövrering och navigering av höghastighetsfartyg.

Utbildningen består av på papperet av 20 timmar navigation, 15 timmar körteknik och fem timmar säkerhet. Vi planerar utbildningens alla moment så att du som elev ska få tillbringa så mycket tid som möjligt ute på vattnet. Eftersom vi alltid har små grupper (max 4 deltagare/instruktör och båt) betyder det att du kommer att öva mycket och får en möjlighet att både lära nytt och utvecklas, oavsett vilka båtar och farter du normalt färdas i. Utbildningen är fördelad över fyra heldagar.

Du får kunskap om bland annat körteknik, gång- och trimlägen, Power trim, båtars egenskaper beroende på skrovform, olika lastkonditioner, ansvar, säkerhet och miljöhänsyn. Du lär dig navigationsmetodik utvecklad av marinen för högfart (enligt GKSF-metoden), vilka precisioner och begränsningar som sjökort, elektroniska hjälpmedel och radarn har, samt hur du planerar och sedan kör olika navigationsbanor, så väl i dagsljus som i mörker. Vi övar körning i grov sjö, omkörningar, vikten av säker fart, undanmanöver, tilläggningar och lägger dessutom stor vikt vid passagerarsäkerhet.

Erbjudande 1

För dig med internationella ambitioner erbjuder vi Small Powerboat and RIB Master i samband med din höghastighetskurs. Det är en internationell utbildning godkänd av engelska MCA som ger dig en internationell behörighet ombord på bl.a. RIB-båtar upp till 20M från säker hamn samt obegränsat antal hästkrafter.

Erbjudande 2

Du som redan gått HSF och vill komplettera med RIB Master, se mer information här.

Utbildningens innehåll

  • Fartygets egenskaper, skrov
  • Bryggtjänst och färdplanering
  • Säkerhet och utrustning i högfartsbåtar
  • Körteknik i hög fart
  • Manövrering i låg fart
  • Högfartsnavigation
  • Högfartsnavigation med radar
  • Passagerarsäkerhet
  • Examination
  • Högfartsnavigation med egen färdplanering

Förhandskrav
Alternativ 1
1. Fartygsbefäl klass VÌII
2. Giltigt läkarinyg för sjöfolk, ej äldre än två år

Alternativ 2
1. Skepparexamen
2. Deltagare med skepparexamen ska komplettera med:
– giltigt läkarintyg för sjöfolk, ej äldre än 2 år
– radarutbildning i enlighet med Fartyg klass VIII
– HLR och ABC sjukvård
– Passagerarsäkerhet enligt Fartyg klass VIII

Tips
Beställ gärna hem kursboken innan kursstart. Handhavande av Snabba Fartyg är en intensiv kurs med många undervisningstimmar och mycket båtåkande, som ger få timmar till egenstudier mellan kursdagarna. När du valt kursdatum hittar du portotillvalet i varukorgen. Examen består både av ett teoretiskt prov, samt en praktisk uppkörning och sker under dag fyra, sista kursdagen.

Efter genomförd utbildning krävs att deltagaren ansöker om själva certifikatet för Snabba Fartyg via Transportstyrelsens hemsida. Kravet trädde i kraft den 1 januari 2012. Även du, som gått utbildningen tidigare än 2012, behöver ansöka om certifikatet för att kunna vara behörig för farter över 35 knop. Certifikatet är personligt och ansöks efter erhållande av kursintyget, som du får när du klarat kursen.

Preliminärt schema:
Dag 1  kl. 09-16
Dag 2  kl. 09-17
Dag 3  kl. 13-23
Dag 4  kl. 09-17

 

Handhavande av Snabba Fartyg finns även i Göteborg

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
Tom
Tom Törngård
Uppvuxen om sommrarna på en ö i Tjust skärgård ….det...
Anna
Anna Sandgren
Min kärlek till vatten, vind och vågor föddes när jag...
Gerhard Chronholm instruktör Sjöskolan på Beckholmen
Gerhard Chronholm
Jag började segla när pappa köpte båt till familjen, då...

Pris:

16 450 kr inkl. moms

13 160 kr exkl. moms

(30 kundrecensioner)

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här