Pris:
6 295 kr inkl. moms
Maskinbefäl klass 8 är en kurs som ger dig kunskaper i hur en motor fungerar och hur ett mindre fartygs maskineri är uppbyggt. Kursen kan vara ett krav för dig som kör yrkesmässigt eller en mycket bra utbildning för dig som vill ha relevanta kunskaper om maskineri i yrkes- och fritidsbåtar.
Transportstyrelsen kräver att du som använder båt med kapacitet över 405 kW yrkesmässigt har examen för Maskinbefäl klass 8. För dig som har en mindre maskin och kör kommersiellt krävs “relevant erfarenhet”. Den här kursen är ett bra sätt att få just sådan erfarenhet! Kompletterar du din utbildning med redovisad sjötid så gäller behörigheten upp till 3 000 kW i inre fart.
Tycker du att det är många regler?
Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här.
I klassrummet har vi tillgång till en ny Volvo D6:a, som vi inte är rädda för att skruva isär. Vi demonterar D6:an delvis tillsammans med våra andra 2 motorer i klassrummet och lär oss hur de är uppbyggda, hur kylvattnet är kopplat, dieselns väg genom maskinens alla delar samt övriga delarna och deras funktioner. Under varje kurs gör vi även besök ombord på minsveparen M20 och dess maskinrum, där en av besättningsmännen från M20 också finns med. Även om Transportstyrelsens krav är helt teoretiska för denna kurs får du alltså möjlighet at skruva isär maskiner, samt skruva tillbaka och besöka andra maskinrum. Men påpekas skall att Transportstyrelsen ställer höga krav på kunskapsnivån, så det är även en massa teori som skall hinnas med under dagarna 3. Med stort fokus på dieselmaskiner, helt enligt Transportstyrelsens kursplan. det ingår även el-lära i kursen, där vi har en egen el-tavla att testa kopplingar med.
Maskinbefäl klass VIII kursen är mycket bra för dig som vill lära dig mer om din dieselmaskin ombord din båt, oavsett om du har en Volvo Penta eller ej. Kursen är mycket lärorik och uppskattad, där det ges tillfälle för många frågor. Många är vi som undrar varför just vår maskin alltid strular. Gå Maskinbefäl klass 8 och få chansen att ställa dina frågor, inte bara för kursintyget utan kanske främst för erfarenheten och kunskapen.
Kurstider
Våra kurser är på tre hela dagar i rad + plus tid för examination en kväll någon eller några dagar efter kursslut. Det behövs några dagar emellan för självstudier.
Läkarintyg för sjöpersonal
Vid examinationen måste du uppvisa ett hälsointyg för sjöfolk med god hörsel, syn och färgseende. Vi hjälper gärna till med kontakt till läkare godkänd av Transportstyrelsen.
Examen
Sjöskolan på Beckholmen är auktoriserade av Transportstyrelsen att examinera Maskinbefäl klass 8. Provet genomförs 7 dagar efter avslutat kurs, räkna med upp till 2,5 timmars skrivtid. Skrivningen genomförs i Sjöskolans lokaler. Provresultat ges senast 5 dagar efter skrivningen.
Förkunskaper
Det finns inga förkunskapskrav. Vid examinationen krävs att du fyllt 18 år samt giltigt läkarintyg, med godkända värden för syn, färgseende och hörsel.
Men vi rekommenderar att du tar del av kurslitteraturen innan kursstart, då utbildningen är intensiv. Du skall även räkna med egen repetition samt vissa egenstudier innan skrivningen, som sker några dagar efter kursslut.
Priser
Kurspris: 5 036 kr.
Kursbok: Maskin- och ellära för maskinbefäl klass VIII, tredje upplagan 350 kr.
Examensavgift: 1 000 kr.
Ovan priser exkl. moms.
Examen
Sjöskolan på Beckholmen är auktoriserade av Transportstyrelsen att examinera Maskinbefäl klass 8. Provet genomförs 7 dagar efter avslutat kurs, räkna med upp till 2,5 timmars skrivtid. Skrivningen genomförs i Sjöskolans lokaler. Provresultat ges senast 5 dagar efter skrivningen.
Lokal
Hus 526, Beckholmen, Stockholm. Gratis p-plats.
Kurstider
Dag 1 kl. 09.00-17.00
Dag 2 kl. 08.30-17.00
Dag 3 kl. 08.30-17.00
Pris:
6 295 kr inkl. moms
På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”.
Det betyder att allt vi gör genomsyras av Professionellt, Praktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.
Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.
Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.
Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här