...

Seglarintyg 3

Pris:

8 995 kr inkl. moms

8 486 kr exkl. moms

Bli en självständig seglare med Seglarintyg 3!

 

Seglarintyg 3, är en fortsättningskurs för dig som behärskar seglingens grunder och nu vill bli självständigare i din segling. På kursen får du lära dig att hantera en större ruffad segelbåt både inomskärs och utomskärs i skiftande väderförhållanden. Vi erbjuder den här fortsättningskursen i vår seglarskola för dig som har kunskaper motsvarande seglarintyg 2 samt kustskepparintyg.

Seglarintyg 3 erbjuder vi som en tredagarskurs, fredag-söndag. Kursen startar fredag kl. 13.00 och avslutas söndag kl. 17.00.

Vi börjar med en genomgång av säkerhet ombord, repetition av kryss-, slag- och gippteknik samt fördjupad seglingsteori. Du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden då du är på däck eller i sittbrunnen ombord på segelbåten. På båten går vi igenom stående och löpande rigg samt säkerhetsutrustningen som finns ombord. Därefter väljer vi segel från vår segelgarderob och riggar samt sjöstuvar båten inför seglingspasset. Så snart båten är riggad och klar kastar vi loss!

Ombord på varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de övriga deltagarna att lära dig mer om de olika seglingsteknikerna samt hur du kan trimma seglen för att nå den högsta farten för de rådande vindförhållande. Vi testar att reva seglen och byta segel under gång. Vi övar bland annat på att sätta och segla med spinnaker. Under fortsättningskursen repeterar vi hur man går tillväga vid en man överbord situation samt tilläggningar i gäst- och naturhamn. För att känna sig självständig och trygg på sjön ingår också ett pass med mörkersegling där vi navigerar efter fyrar och lysbojar.

Under kursens gång höjer vi nivån på övningarna med utgångspunkt från dina förkunskaper. Du får ett större ansvar för båtens framfart för att du ska lära dig så mycket som möjligt. För att du ska lära dig på bästa sätt varvas segling med teorigenomgångar med din instruktör. Teorigenomgångarna berör ämnen som är väsentliga för dig som ska hantera en segelbåt på egen hand, och sker framförallt under gång.

Efter genomförd kurs har du möjlighet att skriva prov för Seglarintyg 3. Det är ett intyg som styrker att du som innehavare självständigt kan hantera en större segelbåt både inomskärs och utomskärs i skiftande väderförhållanden. Om du vill skriva provet gör du det sista kursdagen, ca kl.16.00.

Kursens innehåll

Fördjupade kunskaper om båten och dess utrustning och kondition med avseende på havssegling inklusive säkerhetsutrustning.

Riggtrimning.

Fördjupad seglingsteori – t ex segling i grov sjö och tidvatten.

Revning och segelskifte under gång i skiftande väder.

Spinnakersegling, sättning, trimning, gipp och nedtagning.

Mörkersegling.

Utomskärssegling.

Sjömanskap såsom hantering av båt i hårt väder; sjösurrning och andra förebyggande säkerhetsåtgärder för hårt väder, användning av drivankare, riggning för bogsering, samt nödriggning och nödstyrning i teori.

Man-över-bord i sjögång.

Vind- och väderkunskap bland annat med avseende på vägval. Detaljering/korrigering av väderprognoser med hjälp av observationer.

Materielvård: Kontroll av infästningar i skrov och rigg med avseende på förslitning och utrustning. Åldrande, förslitning och kontroll av segel.

Utbildningsbevis
Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kan du ladda ner en app som heter ”NFB båtintyg”. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motsvarande Seglarintyg 3 skriva prov för Seglarintyg 3 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 350 kronor.

Förkunskaper och krav:
Seglarintyg 2, eller liknande kunskapsnivå, samt 16 år fyllda. Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktion som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en helg på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det, tänk även på rätt skor och stövlar.

Lokaler & Båtar
Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen.

Båten vi använder är X-35. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att förbättra sina seglarkunskaper i. Här finns även många trimfunktioner till alla segel. Ombord är ni endast 5 elever, samt Sjöskolans instruktör. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen sedan seglar vi ut i skärgården och övernattar på båten. Sista kursdagen seglar vi åter till Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, samtliga med Fartygsbefäl klass 8 som lägsta utbildning, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Övernattning ombord

Två nätter spenderas ombord på segelbåten för att vi ska hinna utomskärs. Kudde, täcke och lakan ingår. Ta med egen handduk. Del i dubbelkoj. Toalett finns ombord. Dusch finns ej men en jättefin akterspegel med badbrygga och stege!

Mat ombord

Instruktören handlar mat inför kursen så meddela om ni har några matallergier eller preferenser senast en vecka innan kursstart. Måltider ombord lagar vi tillsammans: två frukostar, två luncher, två middagar.

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
Maja Gutell
Maja Gutell
På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute...

Pris:

8 995 kr inkl. moms

8 486 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här