...

Förarintyg båt Stocksund

Pris:

2 395 kr inkl. moms

1 916 kr exkl. moms

Förarintyg båt i Stocksund

Förarintyg båt Stocksund, eller “förarbeviset” som det heter i sjöspråk, är grunden till ditt båtliv! Den här kursen riktar sig både till nybörjare som aldrig varit på sjön innan och erfarna sjöfarare som bara saknar behörighetsbevis.

Hos oss i Stocksund får du intyget efter en intensivkurs på två dagar som avslutas med ett prov. Under utbildningen lär du dig grunderna för fritidsbåtslivet och hjälper på så sätt till att göra sjön säkrare, samtidigt som du blir tryggare i dina egna förmågor. När kursen väl är avslutad kommer du ha färdigheter och kunskaper så som analog- och digital navigation, grundläggande sjukvård och säkerhet samt att kunna rusta båten rätt. Våra drivna och kunniga instruktörer har som mål att lära dig ta dig an den fina skärgården på bästa möjliga sätt.

På plats hos Sjöskolan får du en autentisk känsla av sjölivet. I Stocksund ligger lokalerna i nära anslutning till hamnen, och Stockholms skärgård. Detta ger oss möjligheten att enkelt och verkligt tillämpa det vi har lärt oss i klassrummet.

I nuläget finns det inget lagligt krav i Sverige för att få köra en mindre fritidsbåt. Däremot kommer Förarintyget troligtvis fungera som ett “körkort” på sjön ifall ett sådant krav införs i framtiden. Ett bra exempel är att de som sedan tidigare hade ett Förarintyg inte behövde skriva något nytt prov för att få köra vattenskoter när Förarbevis för vattenskoter infördes.

Något bra att veta är att om du har planer på att framföra en fritidsbåt större än 12×4 meter (längd x bredd) där båda måtten uppnås så krävs ett Kustskepparintyg. Det är steg två och även den vanliga fortsättningen efter Förarintyget. Väljer du att boka Förarintyg och Kustskepparintyg samtidigt får du en rabatt på 395 SEK. Kom ihåg att du måste genomgå en Båtpraktik (Dag eller Mörker) för att få ut ditt Kustskepparintyg. Båtpraktiken finns som tillval till båda utbildningarna, och genomförs under kursen.

Utomlands krävs ofta Förarintyget för att få hyra en mindre båt. Kolla med uthyrningsbolaget innan du åker för att vara säker på vilka krav de har. För större båtar krävs Kustskepparintyg. Även det internationella certifikatet ICC, International Certificate of Competency, kan vara ett bra tillval för dig. Läs mer om ICC på vår hemsida här.

Kurspris

 • Kursavgift: 2 395 SEK inkl. 25% moms.
 • Kurslitteratur: 695 SEK inkl. 6% moms.
  Kursmaterialet består av kursbok (Båtkörkortet), övningssjökort för Förarintyget 616/6163, transportör, linjal samt passare. Det går bra dela på kursbok om ni är flera som går samma kurs. Däremot behöver du din egen uppsättning av övningssjökort, och bestick för att klara undervisningen samt skrivningen efteråt.
 • Båtpraktik dag: 1295 SEK i samband med kurs, annars 1 695 SEK inkl 6% moms.
  Vi rekommenderar att du väljer till praktikpasset. Båtpraktiken genomförs under förmiddagen dag 2, och du får då chans att praktisera det du tidigare lärt dig i klassrummet. Våra elever brukar säga att det är då kunskapen fastnar på riktigt. Unna dig en försmak på båtlivet!
 • Examination: 625 SEK inkl. 25% moms.
 • ICC 10 meter, certifikatsavgift: 1 190 SEK inkl 25% moms
  För ICC tillkommer inga lektioner och inte heller något extra prov, men du måste genomföra Båtpraktik samt SRC (separat kurs).

Alla tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickat på BOKA PLATS.

Kursinnehåll

 • Navigation inomskärs i dagsljus med hjälp av sjökort, kompass, plotter, och sjömärken.
 • Sjövägsregler, ljud- och ljussignaler.
 • Meteorologi.
 • Miljö.
 • Säkerhet och sjömanskap.

Examination

Direkt efter kursen genomförs en skriftlig examination. Efter den skriftliga examinationen gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.

I appen NFB Båtintyg samlas alla dina intyg, digitalt. Appen köper du i Google Play eller AppStore för knappt en hundring. Klarar du examinationen dyker ditt nya intyg upp i appen några dagar efter kursen. Appen är översatt till flera språk och går utmärkt att använda utomlands. Du kan även beställa ett plastkort med dina intyg.

Förkunskaper

Inga formella förkunskapskrav finns, men när man går en intensiv kurs är det alltid bra att läsa på lite innan. Du ska fylla 12 år som lägst under kalenderåret du tar Förarintyget.

Schema

Kursen pågår från kl. 09 till 18, inklusive förhör.

Lokal

Vi delar lokaler med vår samarbetspartner Marina läroverket i Stocksund. Adressen är Stockholmsvägen 34, gott om fri parkering (glöm inte p-skiva) finns.

SL trafikerar Roslagsbanan till Stocksund, tunnelbanans röda linje till Danderyds sjukhus, eller buss 601 (mot Svalnäs) till hållplats Sjöstigen. Välkommen!

Lärare på denna kursen

Pris:

2 395 kr inkl. moms

1 916 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här