...

VHF kurs, VHF intyg

Pris:

1 195 kr inkl. moms

956 kr exkl. moms

VHF-certifikatet heter numera Short Range Certificate och förkortas SRC

Det är viktigt att kunna kommunicera från din båt. Och det bästa sättet att nå andra till sjöss är med VHF-apparaten. Den når längst, den når flest och den tål mest. Allt fler installerar VHF och för att använda den krävs förutom registrering hos PTS (Post och Telestyrelsen) även ett VHF-certifikat. Det är även ofta ett krav när du skall hyra båt, särskilt i Medelhavet. Enklaste sättet är att gå en VHF-kurs. Det är enkelt, det går fort, det är billigt och det är roligt.

Med den här utbildningen får du veta hur VHF-radion används ombord, hur all teknik och utrustning hänger ihop, hur alla regelverk fungerar och hur sjöräddningsarbete fungerar. Förutom teori övar vi att göra anrop med efterföljande frågor som kan uppstå när man ropar upp till exempel en marina innan sin ankomst. Vi övar även på på en DSC-simulator där du får chansen att testa hur det är att skicka ett nödmeddelande, snabbt, enkelt samt effektivt. Vi använder även simulatorn för att anropa Stockholm Radio och andra båtar. Allt för att du skall veta hur du skall agera när situationen uppstår ombord på din båt.

DSC är en funktion som ingår i GMDSS-systemet, ett internationellt säkerhetssystem som gör att du kan använda din apparatur och använda dess funktioner samt inte minst kalla på hjälp i alla länder och bli hörd. Förutom VHF pratar vi även om AIS, SART, EBIRP, NAVTEX samt satelittelefoner. Alla viktiga och nödvändiga komponenter, beroende på hur långt du tänkt segla.

Från och med juli 2017 är det krav på att genomföra vissa DSC-övningar på en webb-simulator, tillhandahållen av NFB, innan du kan bli godkänd på det skriftliga provet. Du hittar övningssimulatorn, samt provsimulatorn på NFB’s hemsida.

Under kursen går vi igenom de olika DSC-funktionerna och förevisar simulatorn, så att du enkelt kan göra testet och få ut ditt intyg efter kursen. Rätt hanterat kan du påkalla uppmärksamhet, eller kalla på hjälp, med bara ett knapptryck. Mycket värt i en nödsituiation.

VHF-certifikatet heter numera Short Range Certificate och förkortas SRC. Certifikatet är internationellt erkänt. Utbildningen uppdaterades år 2000, vilket innebär att du som har ett certifikat äldre än så måste göra om provet för att få rätt behörighet igen. Regelverket kräver att du har ett SRC-intyg för att få lov att bruka en VHF-apparat med DSC-funktion. Är du osäker på om du har ett SRC-intyg, eller ett äldre VHF-certifikat, kan du titta på ditt intyg – står det “SRC” kan du segla lugnt, står det bara VHF-certifikat behöver du göra om provet för att få ett SRC.

I Sverige är vi ofta blyga, och skygga att prata i VHF’n. Efter VHF-kursen tror vi att du kommer få en annan inställning till VHF-apparaten, när du fått en bättre inblick på alla dess fördelar!

Efter genomförd utbildning genomför du skrivningen, ca 1 vecka senare.

Gå en VHF-kurs – det är kul, det går fort och kostar inte mycket samt inte minst är det väldigt lärorikt!

Utbildningens innehåll

  • VHF-radions funktioner
  • För- och nackdelar med handburen VHF och en fast station.
  • Hur får jag tillstånd att använda en VHF?
  • Rutiner och praktisk färdighet. Hur jag gör anrop?
  • Trafikrutiner. Nödmeddelanden, il-meddelanden och varningsmeddelanden
  • GMDSS
  • DSC-funktioner med handhavande
  • Internationell bokstavering
  • Föreskrifter. Tystnadsplikten

Kurslitteratur
Radiokommunikation till sjöss – VHF/SRC. Sven-Göran Palm. Fjärde upplagan. Bokförlag Jure. Du köper boken i varukorgen, efter du gjort ditt val för kursdatum här intill.

Förhandskrav
Man måste vara 15 år fyllda.
Under kursen genomför vi det obligatoriska praktiska momentet med att alla skall prata i radio, samt att vi även förevisar websimulatorn. Samma websimulator vars provdel skall vara genomförd innan examen kan genomföras.

Kurstid
Klockan 17.30 – 21.30.

Lokal
Stockholm –  Beckholmen, Hus 526

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
bengt
Bengt Lundin
”Hemma bra men båten bäst” är ett uttryck som passar...
Maja Gutell
Maja Gutell
På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute...
Gerhard Chronholm instruktör Sjöskolan på Beckholmen
Gerhard Chronholm
Jag började segla när pappa köpte båt till familjen, då...
Uffe
Uffe Börjesson
Jag har tidigare jobbat som musikant och kapellmästare med Robert...

Pris:

1 195 kr inkl. moms

956 kr exkl. moms

(14 kundrecensioner)

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här