Seglarintyg 2

Pris:

5 995 kr inkl. moms

5 656 kr exkl. moms

Seglarintyg 2 – utvecklas som seglare!

Seglarintyg 2, vill du lära dig mera om seglingsteknik och hur du trimmar seglen på bästa sätt är fortsättningskursen seglarintyg 2 något för dig. Vi erbjuder fortsättningskurser i vår seglarskola för dig som har kunskaper motsvarande Sjöskolans nybörjarkurs eller seglarintyg 1.

Seglarintyg 2 erbjuder vi som en tvådagarskurs lördag och söndag, alternativt två vardagar kl. 09.00-15.30.

Vi börjar med en genomgång av säkerhet ombord, repetition av kryss-, slag- och gippteknik samt fördjupad seglingsteori. Du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden då du är ombord på segelbåten. Sedan beger vi oss ut till båtarna där vi går igenom båtens olika delar och säkerhetsutrustningen som finns ombord. Därefter riggar och sjöstuvar vi båten inför första seglingspasset. När båten är riggad och klar kastar vi loss för att påbörja första seglingspasset redan innan lunch!

Ombord på varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de tre andra deltagarna att lära dig mer om de olika seglingsteknikerna samt hur du kan trimma seglen för att nå den högsta farten för de rådande vindförhållande. Förutom trimning av segel kommer du få öva på manövrering i hamn med begränsat manöverutrymme samt tilläggningar i både gäst- och naturhamn. Under fortsättningskursen repeterar vi hur man går tillväga vid en man överbord situation. Förutom själva seglingsmanövern övar vi dessutom på att ta ombord ett tyngre flytande föremål från vattnet för att simulera ombordstigning av en människa.

Under kursens gång höjer vi nivån på övningarna med utgångspunkt från dina förkunskaper. Du får även ett större ansvar för båtens framfart för att du ska lära dig så mycket som möjligt. För att du ska lära dig på bästa sätt varvas segling med teorigenomgångar med din instruktör på bryggan. Teorigenomgångarna berör ämnen som är väsentliga för dig som ska hantera en segelbåt i kustnära farvatten i skiftande väderförhållanden.

Efter genomförd kurs har du möjlighet att skriva prov för Seglarintyg 2. Det är ett intyg som styrker att du som innehavare självständigt kan hantera en segelbåt med motor i kustnära farvatten i skiftande väderförhållanden. Om du vill skriva provet gör du det sista kursdagen, ca kl.16.00.

Kursens innehåll

Seglingsteori och seglingstrimning med användning av akterliksträckare, telltails, rev, cunningham och kick samt placering av skotpunkter

Fördjupning i kryss-, slag- och gippteknik

Manövrering i område med begränsat manöverutrymme

Man över bord träning – inklusive upptagning av tyngre flytande föremål

Tilläggning i gäst- och naturhamn med olika förtöjningsmetoder, ankring och losskastning

Sjömanskap såsom sjöstuvning och surrning, hantering av säkerhetsutrustning

Benämningar och funktioner på förekommande delar och utrustning på en modern segelbåt inklusive säkerhetsutrustning (se Transportstyrelsens rekommendation)

Materielvård, kontroll av roderinfästningar, skrovgenomföringar, stående och löpande rigg

Utbildningsbevis
Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kostar boken 65 kronor att köpa. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motsvarande Seglarintyg 2 skriva prov för Seglarintyg 2 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 350 kronor.

Förkunskaper och krav:
Seglarintyg 1 samt 16 år fyllda. Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktion som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en dag på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det.

Lokaler & Båtar
Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen där vi har teorilektioner och båtarna ligger vid bryggan utanför Sjöskolans lokaler.

Båten vi använder är X-35. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att förbättra sina seglarkunskaper i. Ombord är ni endast 4 elever, samt Sjöskolans instruktör. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen och vi seglar på vattnet runt omkring Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Lunch äts ombord för att optimera seglingstiden och hinna med alla övningar.

Är du intresserad av att få information om datum för seglarkurserna 2024? Skicka då ett mail till info@sjoskolan.se

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
Tina
Tinta Nystedt
Uppvuxen med skärgårds- och kappsegling. Tävlat på elitnivå med allt...
Maja Gutell
Maja Gutell
På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute...
Isabel
Isabel Carlson
Nästan varje sommar sedan jag föddes har jag tillbringat på...

Pris:

5 995 kr inkl. moms

5 656 kr exkl. moms

Boka kursplats

Kontaktformulär

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här