...

Handhavande av Snabba Fartyg Stocksund

Pris:

16 450 kr inkl. moms

13 160 kr exkl. moms

Handhavande av Snabba Fartyg Stocksund – en kurs för dig som gillar att köra fort och säkert

Handhavande av Snabba Fartyg Stocksund är utbildningen för dig som är intresserad av att köra ett snabbt fartyg med betalade passagerare ombord. Vi som arbetar i hög fart på sjön har god kompetens och har verkligen finslipat tekniken för hur man kör rätt och säkert. Det är precis så du kommer känna efter att ha gått Handhavande av Snabba Fartyg (HSF).

HSF är den mest praktiska, och även roligaste kursen, vi har i utbudet. Under tre intensiva dagar kör vi ca 200M (sjömil). Dessa delas bland annat in i högfartsnavigation, körteknik, passagerarsäkerhet, föraransvar, gånglägen, samt mörkernavigering. Navigationen genomförs med försvarets metod GKSF, då vi planerar och använder alla tillgängliga medel för att så säkert som möjligt ta oss fram i hög fart. För att få ut så mycket båtåka som möjligt övernattar vi i skärgården (Ornö) och äter lunch på Möja.

Rent formellt så krävs HSF om du skall köra ett handelsfartyg som kan gå över 35 knop (möjlig fart). Det krävs också en Fartygsbefäl Klass VIII, som är förhandskravet till HSF-kursen. För att få ut så mycket som möjligt av kursen rekommenderar vi att du har en viss vana vid att köra motorbåt sedan innan, vår kurs Manövrera lägga till, alternativt Båtpraktik dag/mörker är perfekta som grund.

Våra instruktörer är erfarna och passionerade, ofta verksamma som förare i hög fart och vill inget annat än att ge dig den högsta kvalitén på utbildningen. Vill man ha samma behörighet utomlands så går det bra att lägga till en RIB-master i samband med kursen, vem vill inte köra runt i en snabb båt i varma Medelhavet?

HSF är utbildningen för dig som vill bli expert på att manövrera en motorbåt i alla farter och områden, oavsett väder och sikt. Vi utbildar dig med skärgården som redskap.

Handhavande är ett svenskt certifikat. Ska du köra utomlands finns möjlighet att lägga till Small Powerboat and RIB Master i samband med din kurs. Det är en internationell utbildning godkänd av engelska MCA som ger dig en internationell behörighet ombord på bl.a. RIB-båtar upp till 20M från säker hamn samt obegränsat antal hästkrafter.

Kurspriser

 • Kursavgift

16 450 SEK inkl 25% moms.

I kurspriset ingår övernattning mellan dag 2-3, inkl. middag och frukost.

 • Kurslitteratur

254 SEK inkl 6% moms

 • Small Powerboat and RIB Master

3750 SEK inkl. 25% moms

Kursinnehåll

 • Lågfartsmanövrering
 • Körteknik i hög fart
 • Passagerarsäkerhet
 • Navigationsteori GKSF
 • Reseplanering
 • Navigationsbanor i dag och mörker
 • Uppkörning och examination

Examination

Direkt efter kursen genomförs en skriftlig examination. Efter den skriftliga examinationen gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.

Efter utbildningen söker du själv ut certifikatet C9 Handhavande av snabba fartyg från Transportstyrelsen, till en kostnad.

Förkunskaper

Giltigt läkarinyg för sjöfolk, ej äldre än två år, och

 • Fartygsbefälsexamen klass VÌII eller
 • Skepparexamen, samt radar- sjukvårds och passagerarsäkerhetsubildning i enlighet med FBVIII

Schema

Kursen pågår från kl. 09 till 18 varje dag. Dag 2-3 övernattar vi på Ornö i Stockholms skärgård.

Lokal

Vi delar lokaler med vår samarbetspartner Marina läroverket i Stocksund. Adressen är Stockholmsvägen 34, gott om fri parkering (glöm inte p-skiva) finns.

SL trafikerar Roslagsbanan till Stocksund, tunnelbanans röda linje till Danderyds sjukhus, eller buss 601 (mot Svalnäs) till hållplats Sjöstigen. Välkommen!

Lärare på denna kursen

Pris:

16 450 kr inkl. moms

13 160 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här