Radarintyg

Pris:

2 895 kr inkl. moms

2 316 kr exkl. moms

Radarintyg – lär dig älska din radar

Radarintyg är kursen för dig som vill bli bättre vän med din radar. Radar är ett fantastiskt hjälpmedel. I en situation med nedsatt sikt, mörker, när du kan uppleva att du inte ser ”någonting” ser radar många sjömil. Att tolka radar, att ”se” vad radar ”ser” är en ovärderlig kunskap för säkerheten och den grundläggande regeln att undvika kollision.

Enligt internationella sjövägsregler, om du har en fungerande Radar ombord ska den vara igång och du ska ha färdighet att använda den.

Radarintyg på Sjöskolan ger dig kunskap och färdighet att förstå, tolka och använda radar.

Utbildningen är uppdelad i en teoretisk och en praktisk del. Under teoridelen går vi igenom hur radar är uppbyggd, fungerar och de fördelar men också nackdelar som radar har, du färdplanernas på navigator/plotter och tolkar AIS.

Under praktikdelen använder du din färdplan i båten och ser hur det faktiskt fungerar. Vad radar visar och jämför med vad du ser utanför båten. Du får köra i en ”blind” situation där du inte ser något utanför båten, där endast radarbilden är din hjälp att ta dig fram och ge order till rorsman. Det är både spännande, roligt, men också en viktig del i att uppleva att framföra fartyg i nedsatt sikt eller mörker.

Du kommer att vara väl förbered för en skarp situation med din egen radar i framtiden.

Vi vänder oss lika mycket till seglare som motorbåtsförare. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg

Radarutbildningen uppfyller Nämnden för båtlivsutbildning kunskapsfodringar

Utbildningen är även likvärdig radarutbildning i Fartygsbefälsexamen klass 8.

På Sjöskolan har vi alltid små grupper med max 12 personer i våra klassrum, samt max 4 elever ombord våra utbildningsbåtar.

Kurspriser:
Kursavgift Radarintyg 2 895 kr
Kurslitteratur 215 kr
Examen betalas till examinatorn. 500 kr i skrivavgift.

Vill du att vi skickar hem eventuell kurslitteratur till dig, är det ett tillval du väljer i varukorgen. Portokostnaden är 83 kr. Detta är något vi rekommenderar dig som ännu inte är kompis med din radar.

Kursavgiften är vad du betalar för undervisningen, samt fika under kursdagarna som kursen pågår.

Examen genomförs av Förhörsförrättare utsedd av Nämnden för Båtlivsutbildning. Avgiften betalas till förrättaren på provdagen. Provet tar 60 minuter att skriva, plus tid för rättning som sker på plats.

Skulle du senare behöva ändra din bokning, går det bra. Här kan du läsa om våra bokningsregler.

Kursinnehåll

  • Internationella sjövägsregler med inriktning på radar
  • Radarns principer
  • Hantera radar
  • GNSS principer
  • Hantera GNSS praktiskt (har du egen padda eller telfon med navigationsapp ta gärna med den)
  • Kommunikation ombord
  • Manuell plotting


Examen
Examination genomförs av förhörsförrättare från NFB, Nämnden för Båtlivsutbildning, som kommer till oss och gör prov som sedan gås igenom med var och en individuellt. Resultatet får du direkt. Vid godkänt resultat får du NFB’s blåa intygsbok, där förrättaren stämplat sidan för Radarintyg.

Förkunskaper
Förarintyg, eller liknande kunskap. NFB rekommenderar att du fyllt minst 15 år vid utbildningstillfället.

Schema
Två kvällar om 4 timmar vardera. En kväll med gemensam teori, följt av en kväll med radarpraktik med Sjöskolans övningsbåt.

Lokaler
Stockholm – Sjöskolan på Beckholmen Hus 526. Information om hur du hittar till oss samt parkering hittar du här. 

Lärare på denna kursen

Uffe
Uffe Börjesson
Jag har tidigare jobbat som musikant och kapellmästare med Robert...

Pris:

2 895 kr inkl. moms

2 316 kr exkl. moms

(1 kundrecension)
Boka kursplats

Kontaktformulär

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här