...

SRC Stocksund

Pris:

1 195 kr inkl. moms

956 kr exkl. moms

SRC är en förkortning för Short Range Certificate och behövs för att få handha en VHF-radio

SRC Stocksund är en kurs som ger intyget SRC som behövs för att använda en VHF-radio. Det gamla VHF-certifikatet har gjorts om till SRC, Short Range Certificate. Intyget är också ett formellt krav för att få använda en VHF-radio internationellt. VHF-radion används idag på majoriteten av världens fartyg, fritidsmässigt och i yrkestrafiken. Möjligheten att kunna kommunicera med andra fartyg vid ett enkelt knapptryck är ovärderligt, just därför är detta något vi, och sjöfarten generellt rekommenderar.

Med en VHF kan du tala med alla fartyg oavsett verksamhet eller storlek, så länge ni är inom räckvidd. En tumregel brukar vara att du når så långt ögat ser på öppet vatten i dagsljus, och inom skärgården så minskar det något beroende på objekt runt omkring dig. Detta innebär också att du snabbt och enkelt kan kalla på hjälp i nödsituationer.

Våra instruktörer lär dig bland annat radioteknik, strukturen för att tala i radio, kanalfunktioner samt förstås hur du får tag på hjälp när det behövs. Under kursen får du även testa på att prata i radio, simulera olika situationer samt titta och lyssna på verkliga exempel. Efter kursen kommer du känna dig trygg att prata i radio och anropa andra fartyg, men det är alltid lite nervöst första gången.

En till funktion som är vanlig i vår moderna värld är DSC, ett sätt att snabbt kunna skicka ett digitalt anrop utan att behöva prata i radion. DSC är något som alltid används i nödsituationer, men som också kan användas för att anropa ett specifikt fartyg så att ingen annan hör. Under dagen går vi igenom och simulerar användningen av DSC.

Om du planerar på att arbeta på sjön så är SRC ett krav och även en del av Fartygsbefäl klass VIII, en kommersiell examen för den som skall köra i yrkestrafik, eller för dig som bara vill lära dig ännu mer.

Intyget är internationellt, och gäller med andra ord i hela världen.

Kurspris:

 • Kursavgift: 1 195 SEK inkl. 25% moms.
 • Kurslitteratur: 199 SEK inkl. 6% moms.
  Radiokommunikation till sjöss – VHF/SRC av Sven-Göran Palm
 • Examination: 625 SEK inkl. 25% moms.
 • ICC 10 meter, certfikatsavgift: 1 190 SEK inkl 25% moms.
 • ICC 24 meter, certfikatsavgift: 1 790 SEK inkl 25% moms.
  För ICC tillkommer inga lektioner och inte heller något extra prov, men du måste ha antingen Förarintyg med Båtpraktik (för ICC 10 meter) eller Kustskepparintyg (för ICC 24 meter) sedan tidigare.

Alla tillval finns tillgängliga efter att du valt kursdatum och klickat på BOKA PLATS.

Kursinnehåll:

 • Radioteknik, hur fungerar radion?
 • Bokstavering, tillstånd, och certifikat
 • Trafikrutiner, hur pratar du i radion?
 • Repetition
 • Praktisk övning
 • Obligatorisk provsimulator

Examination

Direkt efter kursen genomförs en skriftlig examination. Efter den skriftliga examinationen gås förhöret igenom med var och en individuellt. Resultatet får du veta direkt.

I appen NFB Båtintyg samlas alla dina intyg, digitalt. Appen köper du i Google Play eller AppStore för knappt en hundring. Klarar du examinationen dyker ditt nya intyg upp i appen några dagar efter kursen. Appen är översatt till flera språk och går utmärkt att använda utomlands. Du kan även beställa ett plastkort med dina intyg.

Förkunskaper

Innan kursen bör du memorera hela NATOs bokstaveringsalfabete. Öva gärna på skyltar och registreringsnummer! Du ska vara 15 år fyllna när du skriver provet, men självklart är du välkommen att gå kursen även om du är yngre än så.

Kurstid

Kursen pågår från kl. 09 till 18, inklusive förhör.

Lokal

Vi delar lokaler med vår samarbetspartner Marina läroverket i Stocksund. Adressen är Stockholmsvägen 34, gott om fri parkering (glöm inte p-skiva) finns.

SL trafikerar Roslagsbanan till Stocksund, tunnelbanans röda linje till Danderyds sjukhus, eller buss 601 (mot Svalnäs) till hållplats Sjöstigen. Välkommen!

Lärare på denna kursen

Pris:

1 195 kr inkl. moms

956 kr exkl. moms

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här