Seglarskola

Seglarskola – Lär dig segla mitt i Stockholm!

Seglarskola, vare sig du vill lära dig segla, eller att du vill utvecklas som seglare, är du är välkommen till oss. Vi erbjuder seglarskola för dig som är nybörjare, med möjlighet att skriva upp för Seglarintyg 1.

Nybörjarkurs två dagar lördag & söndag, alternativt två vardagar kl. 09.30-15.30.

Vi börjar med en genomgång av säkerhet ombord samt grundläggande seglingsteori. Du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden då du är ombord på segelbåten. Sedan beger vi oss ut i båtarna där vi går igenom båtens olika delar samt riggar båten för första seglingspasset. När båten är riggad kastar vi loss för att påbörja första seglingspasset redan innan lunch!

I varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de tre andra deltagarna ombord att lära dig de olika seglingssätten samt hur du enklast manövrerar båten. Ni är alltså bara fyra elever per båt och instruktör,  så du kommer få mycket tid att styra, skota och alla andra sysslor ombord tillsammans med instruktören under kursen. Ni kommer även ha genomgångar av olika seglingsmoment, väjningsregler, väder, knopar med mera på bryggan eller ombord på båten.

Vill du efter avslutad seglarskola avlägga prov för Seglarintyg 1 finns den möjligheten direkt efter sista seglingspasset dag två.

Se även vår fortsättningskurs för dig som vill också är intresserad av Seglarintyg 2

• Segelbåtens delar och viktigaste utrustning, dess funktioner m.m.
  • Grunderna i seglingsteori, bukens funktion.
  • Hissa, ta ned, reva och beslå segel.
  • Hitta vindögat.
  • Lova och falla.
  • Slag och gippar.
  • Styra och skota på kryss, halvvind, slör och läns.
  • Tilläggning vid brygga.
  • Väjningsregler, teori och praktik.
  • De vanligaste knoparna, (dubbelt halvslag, dubbelt halvslag om egen part,
  • stoppknop, pålstek, skotsstek, råbandsknop) och deras användning.
  • ”Man-över-bord” i teori och praktik, att få båten stillaliggande vid den nödställde.
  • Förstå och tyda en väderprognos och omsätta denna kunskap för säker färd i skärgård och kustnära farvatten.

Utbildningsbevis
Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kostar boken 65 kronor att köpa. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motvarande Seglarintyget 1 skriva prov för Seglarintyget 1 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 350 kronor.

Förkunskaper och krav
16 år fyllda. Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktioner som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en dag på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det. Tänk även på rätt skoval, så att du får ett bra grepp ombord på din båt. Flytvästar finns att låna till alla.

Förkunskaper och krav
16 år fyllda. Du mås Vi använder ingen kurslitteratur, vi fokuserar på praktiken. Vill du ändå fördjupa dig rekommednerar vi boken Segla Kölbåt som finns att köpa via Svenska Seglarförbundet

Lokaler & Båtar
Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen där vi har teorilektioner och båtarna ligger vid bryggan utanför Sjöskolans lokaler.

Båtarna vi använder är J80, och är mycket lika de båtarna (J70) som används i Allsvenskan i segling. J80 är en liten kölbåt, som vi seglar på mellan tre och fem personer. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att lära sig segla i. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen och vi seglar på vattnet runt omkring Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Lunchuppehållet som är en timme under kurserna kan du välja att äta på restaurang i närheten, eller medhavd lunch i Sjöskolans kök, eller varför inte ute på en bänk i solskenet.

Ysse Berntson

Ysse Berntsson