...

Seglarskola

Pris:

5 050 kr inkl. moms

4 764 kr exkl. moms

Seglarskola – Lär dig segla mitt i Stockholm!

Seglarskola, vare sig du vill lära dig segla, eller att du vill utvecklas som seglare, är du är välkommen till oss. Vi erbjuder seglarskola för dig som är nybörjare, med möjlighet att skriva upp för Seglarintyg 1.

Nybörjarkurs två dagar lördag & söndag, alternativt två vardagar kl. 09.30-15.30.

Vi börjar med en genomgång av säkerhet ombord samt grundläggande seglingsteori. Du får låna en flytväst som du skall bära hela tiden då du är ombord på segelbåten. Sedan beger vi oss ut till båtarna där vi går igenom båtens olika delar samt riggar båten för första seglingspasset. När båten är riggad och klar går vi igenom hur vi ska lägga ut och vad respektive deltagare har för uppgift ombord. Därefter kastar vi loss för att påbörja första seglingspasset redan innan lunch!

Ombord på varje båt finns det en instruktör som hjälper dig och de tre andra deltagarna att lära dig de olika seglingssätten samt hur du enklast manövrerar båten. Ni är alltså bara fyra elever per båt och instruktör,  så du kommer få mycket tid att styra, skota och alla andra sysslor ombord tillsammans med instruktören under kursen. Ni kommer även ha genomgångar av olika seglingsmoment, väjningsregler, väder, knopar med mera på bryggan eller ombord på båten.

Under kursen kommer du även få lära dig hur du agerar i en man över bord situation. Dels hur du agerar i båten med eventuell övrig besättning men även hur du seglar tillbaka för att ta ombord en person på ett tryggt och säkert sätt. Manövern och agerandet övar vi på i praktiken men ombordstagning görs inte på denna kurs utan berörs enbart i teorin.

Efter genomförd kurs har du möjlighet att skriva prov för Seglarintyg 1. Det är ett intyg som styrker att du som innehavare självständigt kan hantera en mindre segelbåt i kustnära farvatten i finare väderförhållanden. Om du vill skriva provet gör du det sista kursdagen, ca kl.16.00.

Om du har grundläggande kunskaper och är intresserad av att utvecklas som seglare kan du läsa mer om vår fortsättningskurs här, Seglarintyg 2

Boende
Som elev på Sjöskolan kan du få rabatt på Mornington hotel, nära Östermalmstorg. Använd denna länken så ser du Sjöskolans rabatt.

 • Segelbåtens delar och viktigaste utrustning, dess funktioner m.m.
 • Grunderna i seglingsteori, bukens funktion.
 • Hissa, ta ned, reva och beslå segel.
 • Hitta vindögat.
 • Lova och falla.
 • Slag och gippar.
 • Styra och skota på kryss, halvvind, slör och läns.
 • Tilläggning vid brygga.
 • Väjningsregler, teori och praktik.
 • De vanligaste knoparna, (dubbelt halvslag, dubbelt halvslag om egen part,
 • stoppknop, pålstek, skotsstek, råbandsknop) och deras användning.
 • ”Man-över-bord” i teori och praktik, att få båten stillaliggande vid den nödställde.
 • Förstå och tyda en väderprognos och omsätta denna kunskap för säker färd i skärgård och kustnära farvatten.

Utbildningsbevis
Efter avslutad kurs kan du få kursen inskriven i den blåa boken som Nämnden för Båtlivsutbildning (NFB) har för navigations- och seglarkurser, eller ett separat kursintyg. Har du inte NFB-boken tidigare kostar boken 65 kronor att köpa. Du får om du vill och har tillskansat dig färdigheter motvarande Seglarintyget 1 skriva prov för Seglarintyget 1 och efter avklarat prov får du köpa ett kurssigill till den blåa NFB-boken för 350 kronor.

Förkunskaper och krav
16 år fyllda. Du måste kunna simma 200 meter, förstå och prata svenska för att kunna följa de instruktioner som du får av instruktören, och kommunicera med övriga deltagare ombord för säkerheten ombord. Du ansvarar också för att du är rätt klädd för en dag på sjön, vilket betyder solskyddsmedel, glasögonstropp om det finns behov, och vind- och vattentäta kläder när väderleken kräver det. Tänk även på rätt skoval, så att du får ett bra grepp ombord på din båt. Flytvästar finns att låna till alla.

Lokaler & Båtar
Stockholm- Vi samlas hos Sjöskolan på Beckholmen, Hus 526 på Beckholmen där vi har teorilektioner och båtarna ligger vid bryggan utanför Sjöskolans lokaler.

Båtarna vi använder är J80, och är mycket lika de båtarna (J70) som används i Allsvenskan i segling. J80 är en liten kölbåt, som vi seglar på mellan tre och fem personer. Båten är lättmanövrerad och svarar snabbt på rörelser i rodret och skotning av segel, vilket gör den till en bra båt att lära sig segla i. Vi utgår från Sjöskolans brygga på Beckholmen och vi seglar på vattnet runt omkring Beckholmen. Sjöskolans instruktörer är alla erfarna seglare, som också har utbildning i säkerhet och sjukvård.

Lunchuppehållet som är en timme under kurserna kan du välja att äta på restaurang i närheten, eller medhavd lunch i Sjöskolans kök, eller varför inte ute på en bänk i solskenet.

Lärare på denna kursen

Fredrik Olsson
Fredrik Olsson
Jag är uppväxt med kappsegling och semestersegling. I tonåren var...
Tina
Tinta Nystedt
Uppvuxen med skärgårds- och kappsegling. Tävlat på elitnivå med allt...
Maja Gutell
Maja Gutell
På sjön trivs jag som bäst! Det är även ute...
Linda
Linda Eckardt
Min första seglats skedde då jag var minde än en...
Isabel
Isabel Carlson
Nästan varje sommar sedan jag föddes har jag tillbringat på...
Lova
Lova Barthelson
Jag faller för att känna vinden i håret och solen...

Pris:

5 050 kr inkl. moms

4 764 kr exkl. moms

(73 kundrecensioner)

På Sjöskolan fokuserar vi alltid på våra 3 ”P”. 

Det betyder att allt vi gör genomsyras av ProfessionelltPraktisk samt Personligt. Sjöskolans alla instruktörer är Professionellt verksamma inom det yrken de föreläser om. Bunkerbåt, seglingscharter, RIB-charter, sjuksyster, brandmän är några av de yrken våra instruktörer har när de inte föreläser hos Sjöskolan.

Även teoretiska kurser har Praktiska moment, så mycket och ofta det är möjligt. Även när kursschemat inte kräver det, vi på Sjöskolan anser att det blir lättare att förstå en maskin om man också får prova att skruva isär den, t.ex.

Vi ser alltid individen i vårt klassrum och anpassar undervisningen Personligt så att alla förstår, samtidigt som alla skall känna det positivt utmanade oavsett förkunskaper.

Om du vill ge bort denna kursen som presentkort så klicka här

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.